A generikus gyógyszerekről

A generikus gyógyszerek: Előny a társadalom számára
Egy olyan időszakban, amikor egyre nagyobb az igény a betegek és az egészségügyi szolgáltatások részéről a költséghatékony kezelések alkalmazására, a generikus gyógyszerek nyújtják a megoldást. Előnyt jelentenek a társadalomnak azáltal, hogy a betegek minőségi, biztonságos és hatékony gyógyszerekhez jutnak elérhető áron, miközben csökkentik az egészségügyi ellátás költségeit is.
A generikus gyógyszerek a "megbízható", a már több éven át alkalmazott, ún. originális gyógyszerek egyenértékű változatai, ugyanakkor általában 20% - 60%-al olcsóbbak, mint az eredeti készítmény. Ugyanazt a hatóanyagot tartalmazzák, és "alapvetően hasonlóak" hozzá, ezért felcserélhetőek azzal a terápiás használatban.
A generikus gyógyszerek szigorú ellenőrzésen és értékelésen mennek keresztül mielőtt engedélyezik az európai, vagy a nemzeti hatóságok – ennek megfelelően a magyar hatóság is - a piaci forgalomba kerülését.
A generikus gyógyszerek alacsony árának köszönhetően elérhető (becslések szerinti) 25 milliárd euró éves megtakarítás hozzájárulhat az egészségügyi rendszerek költségvetési tartalékához, amely aztán más, költségesebb orvosi kezeléseknél és szolgáltatatásoknál, - amikre a betegeknek gyakran szükségük van - kerülhet felhasználásra.
Ezen kívül a rendelkezésre álló olcsóbb generikus gyógyszerek – piaci versenyhelyzetet teremtve - lejjebb nyomják az árát az innovatív gyógyszereknek is, ami további megtakarításokat eredményez a betegek számára.

A generikus gyógyszerek: a megbízható gyógyszerek egyenértékű változatai
A generikus gyógyszerek előállítói saját kutatás és fejlesztés után hozzák ki termékeiket, melyek azonos EU-követelményeknek kell hogy megfeleljenek, mint az eredeti termékek.
Egy generikus gyógyszer a Nemzetközi Szabadalmi Jognak megfelelően – a szabadalmi oltalom lejárta után - kerülhet forgalomba. Az adott generikus gyógyszer vagy a nemzetközileg elfogadott, ún. Nemzetközi szabad néven (INN), vagy a saját márkanevén kerülhet forgalomba. A generikus gyógyszereket széles körben használják számos európai országban a költséghatékony kezelési programok részeként.

A generikus gyógyszerek: A bioekvivalencia szigorú betartása
A legfontosabb tényező egy generikus gyógyszer előállítása során a bioekvivalencia megállapítása. Bioekvivalencia azt jelenti, hogy amikor tudományosan összehasonlítjuk a generikus gyógyszer és az originális termék hatóanyagának biológiai jelenlétét és hasznosulását (vagyis hogy milyen „ütemben” és mennyiségben van jelen a hatóanyag a szervezetben), akkor azonos dózis alkalmazása esetén azonos eredményt kell kapnunk.

A generikus gyógyszerek: Hozzájárulás a gazdasági növekedéshez, a munkahely teremtéshez
Az európai generikus gyógyszeripar magasan képzett személyzettel működő fejlett kutatólaboratóriumokat és gyártóhelyeket működtet. A vállalatok általában bevételeik mintegy 6-16%- át (egyes esetekben akár 30%-át is), fordítják kutatásra és az új termékek kifejlesztésére. Számos európai országban az EGA vállalatok az egészségügyi piacok fő gyógyszer szolgáltatói. Ezen felül az európai gyártók a minőségi generikus hatóanyagok világ vezető exportőrei is, hozzájárulván így a gyógyszeriparon belül az európai kereskedelmi mérleg kedvező alakulásához.

A generikus gyógyszerek: Elkötelezettség a jövő mellett
A népesség elöregedése és a gyorsan növekvő kezelési költségek arra kényszerítik világszerte a kormányokat, hogy újra és újra felülvizsgálják országaik egészségügyi ellátásának fenntarthatóságát. A gazdaságilag kedvező árú generikus gyógyszerekkel biztosítható, hogy a gyógyszer - ami a leggyorsabban növekvő költségvetési tétel az egészségügyben - költséghatékony felhasználást nyerjen.